forum o naszych kolanach

Teraz jest 28 lis 2020, o 09:17

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: O diecie dla kolanowców
PostNapisane: 25 lut 2011, o 19:49 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 21 lut 2011, o 20:59
Posty: 1
Typ użytkownika: Kolanowiec początkujący
Mój problem: podobno schondromalowana.
Wiem, że ten temat gdzieś już był, ale nic konkretnego w nim nie znalazłam, zatem:

W ramach tego, że nie jestem do końca zdiagnozowana i żaden ze sposobów leczenia mi do tej pory nie pomógł jakoś znacząco, przeprowadziłam szturm na internet w poszukiwaniu informacji żywieniowych. zaowocowało to kompilacją produktów żywieniowych (teoretycznie) pomocnych przy wielu schorzeniach kolan, bądź stawów ogólnie.

Jak wiadomo, jest to dosyć kontrowersyjny temat - czy i jak bardzo dieta może jakoś wpływać na leczenie kolan, ale wychodze z założenia, że zaszkodzić nie może, szczególnie, że wiele z tych założeń jest (dla odmiany uzasadnioną) pomocą przy wielu innych schorzeniach (jak choroby serca, czy niedobory witamin, a nawet trafiłam ostatnio na artykuł o diecie anty-rakowej, co wiele z tych pozycji zawiera). Poza tym nawet jeśli jedzenie określonych rzeczy miało by nie pomóc - czuję się lepiej z tym, że robie cokolwiek :) Zaznaczam, że nie jestem jakąś fanatyczką medycyny naturalniej, wierzę w artroskop ;)

Główną zasadą dotyczącą większości problemów kolanowców jest dostarczanie kwasów omega-3, witamin E, C, D i witamin z grupy B, a głównie wit. B6.

Zatem: po omega-3 sięgamy w stronę tłustych ryb morskich takich jak:
makrela
halibut
flądra
tuńczyk
śledzie
sardynki
łosoś
i ryby te należy spożywać przynajmniej 3 razy w tygodniu.
Omega-3 i witaminę E zawierają też:
orzechy włoskie,
pestki (np dyni),
oliwa z oliwek,
oleje roślinne (lniany i rzepakowy - unikamy kukurydzianego i słonecznikowego, bo nasilają stany zapalne),
siemię lniane

Na produkcje kolagenu - wiadomo - galaretki, ale też witaminy C i B6, zatem:
witaminy z grupy B siedzą w drożdżach, prawie wszystkie i w porządnych ilościach.
owoce i warzywa, najlepiej surowe, w sałatkach i surówkach, bądź duszone lub krótko gotowane - unikać smażonego.
warzywa:
sałata,
marchew,
kapusta,
brokuły,
kalafior,
szpinak,
por,
ogórki,
pietruszka,
buraki,
seler,
dynia,
warzywa strączkowe,
kiełki zbóż;

owoce:
jagody,
żurawina,
banany,
truskawki (mrożone też),
cytrusy,
owoce dzikiej róży,
ciemne winogrona,
czarna pożeczka,
czerwone jabłka,

na stany zapalne, bóle:
Niezastąpiona trójka: czosnek, cebula i imbir oraz przepis na herbatkę imbirową (ratuje życie jak tabletki nie pomagają, albo żołądek nie daje rady)

ok. 1cm imbiru zetrzeć, zalać wrzątkiem, parzyć ok. 10min pod przykryciem, przecedzić, dodać łyżeczkę miodu.
Świeży imbir można zastąpić łyżeczką sproszkowanego, ale nie polecam.
A kto nie lubi imbiru samopas, polecam zapażyć go razem z torebką ulubionej herbaty, albo dodać więcej miodu.

Dodatkowo: przeciwzapalnie, przeciwbólowo i przeciw sztywności działają również przyprawy i ziółka takie jak:
kurkuma,
anyż,
imbir,
goździki,
chrzan,
bazylia,
majeranek,
cząber,
mięta,
szałwia,
pokrzywa.

Do picia na wszystko polecają
soki owocowe i warzywne,
herbatki owocowe i ziołowe (herbatka z pokrzywy czyni cuda)


CZEGO NALEŻY UNIKAĆ?
- Wspomnianych olejów: słonecznikowego i kukurydzianego - blokują działanie pozytywnych kwasów tłuszczowych
- tłuszczów zwierzęcych: jaj, tłusztego mleka i śmietany, tłustych serów: żółtych, pleśniowych, topionych (ułatwiają uwalnianie hormonów prozapalnych)
- smażonych potraw
- nadmiaru cukru i soli (zamiast soli ponoć dobrze służy estragon)
- kawy i czarnej herbaty (a na pewno nie bezpośrednio po jedzeniu - zaburzają wchłanianie pozytywnych składników odżywczych)


Ponadto dowiedzialam się, że reumatoidalne zapalenie stawów może być powodowane, bądź pogłębiane uczuleniami pokarmowymi. Warto popróbować eliminować na jakiś czas poszczególne produkty i obserwować zachowanie stawów.
Na liście produktów, które u niektórych pacjentów powodowaly sztywność stawów znajdują się:
pszenica,
kukurydza,
ryż,
owies,
ziemniaki,
pomidory,
papryka,
bakłażany.
Warto sprawdzić, czy odstawienie któregoś z tych produktów nie pomoże.

Mam nadzieję, że się przyda ;)


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL