Aby nie zakładać nowego tematu piszę tutaj.
Od jakiegoś czasu ,w sumie od niedawna,odkąd zaczęłam uprawiać dużo sportu(biegam po 7-8km,jeżdżę rowerem MTB 30-40km,w przeszłości dźwigałam ciężary-martwy ciąg,suwnica,przysiady rzadziej) usłyszałam problem w kolanach.Wizytę u ortopedy mam wyznaczoną pod koniec tego roku,a wyznaczałam się w styczniu.Mam kilka problemów ortopedycznych ale tutaj napiszę o kolanach.
Wstawiam film,który nagrałam podczas wchodzenia po schodach.Nie odczuwam bólu lecz dziwne smyranie w kolanach podczas wchodzenia(od tego trzeszczenia).
Na filmie słychać dźwięk uderzania butami o schody ale słychać również takie "mlaskanie",trzeszczenie.To moje kolana.
https://www.youtube.com/watch?v=MsJUSy7E9V8Wyczytałam ,że powinnam zrobić dobre USG ale czy np. rezonans magnetyczny też może być? Bo na kręgosłup na pewno skierują mnie na to badanie(przynajmniej wymuszę je,bo fizjoterapeuta tak zalecił).
Biorę od ponad miesiąca ArtroApteo na stawy ,2 tabl. na dzień przy obecnej wadze 70kg(mam jeszcze 7kg nadwagi,miałam 13) ale nie zauważyłam aby była poprawa pomimo zawartości kolagenu w suplemencie.Biorę też witaminę C aby w razie czego zapobiec rozwojowi stanu zapalnego,bo kiedyś mnie dopadały.Trzeszczą obydwa kolana,pomimo,że tylko jedno miałam kiedyś wybite(siłowałam się z kolegą).
W swoim życiu od szkoły podstawowej sporo biegałam,potem była ta siłownia i ciężary,obecnie znów dużo biegam ale już w obuwiu z amortyzacją z racji biegu po asfalcie.Biegam na palcach ale to bardziej nie obciążające na kręgosłup,a nie na kolana.
Podpowiedzcie czy mieliście taki sam problem,bo nikt tu chyba jeszcze dźwięku trzeszczenia nie wstawiał