Witam wszystkich. 6 tygodni temu przeszłam pierwszą w życiu artroskopię. Po zabiegu lekarz powiedział, że kolano jest w dużo gorszym stanie niż pokazywał rezonans. I że ten zabieg trzeba by potraktować jako I etap. Realnie -mam chondromalację III/IV kłykcia przyśrodkowego i rzepki, oraz IV bruzdy międzykłykciowej. Operacja została wykonana według wcześniejszego planu, /dopasowanego do wyniku rezonansu -ubytki chrząstki II/III/: lekarz wypłukał oderwane fragmenty chrząstki, które blokowały mi staw i wywoływały stany zapalne, wygładził chrząstkę, zrobił na kłykciu mikrozłamania, boczne uwolnienie rzepki i podał szpik do stawu. Myślę, że to wszystko zrobił dobrze.

Żadnego bólu, szybka rehabilitacja. Teraz bez problemów chodzę po schodach. Zaczęłam plywać. No ale lekarz namawia mnie na II etap. Twierdzi, że niewiele chrząstki zostało /"jadę na oparach"

/ Na zabieg się zdecydowałam. Ale nie mogę się zdecydować -w jakiej technice. /Sama mam wybrać / Namawia mnie na ChondroFiller. To najnowszy wynalazek Taki żel w strzykawce. Staw trzeba oczyścić, usunąć chrząstkę do kości podchrzęstnej. Nie robi się mikrozłamań. Potem w "suchej artroskopii" strzykawką -podaje się ten żel -smaruje ubytki. Ten żel jest dwuskładnikowy /dwa pojemniki -z nich 1 igła/. Substancje mieszają się w igle. Wymieszane trafiają na ubytki w stawie i zaczynają się ścinać. Są bazą dla chondrocytów. Na tym podkładzie ma się rozwinąć po kilku miesiącach chrząstka zbliżona do szklistej. Wybór mam taki:
1. ChondroFiller /na zamkniętym stawie ale z usunięciem resztek mojej chrząstki/ -jak się nie uda to do kolejki po endoprotezę
2 Amic -na otwartym stawie. /Nie będę tego opisywać bo to już kilka lat jest robione.
Jestem tym wszystkim przerażona. Zabieg zrobię tylko jaki?
Pytanie: czy ktoś miał regenerowaną chrząstkę techniką ChondroFiller? Z jakim skutkiem? Jak wyglądała rehabilitacja?
2 pytanie. Czy ktoś może porównać / w oparciu o swoje doświadczenia /operację na otwartym i zamkniętym kolanie? Ból, czas dochodzenia do siebie itd..
Strasznie się boję. Operację mam zaplanowaną na połowę marca. Wybrać znany i z dobrym skutkiem robiony Amic -ale na otwartym kolanie. Czy nieznany ChondroFiller -ale na zamkniętym? PROSZĘ -DAJCIE MI jakĄŚ podpowiedź
Pozdrawiam wszystkich. Mia